Otkrivena voda na planeti koja kruži u habitabilnoj zoni svoje zvezde

Prva egzoplaneta je otkrivena devedesetih godina dvadesetog veka i od toga trenutka do danas traje potraga za novim planetama van sunčevog sistema, a posebno za onima koje se nalaze u habitabilnoj zoni svoje matične zvezde. Habitabilna zona je opseg udaljenosti od zvezde u kome je moguće postojanje vode u tečnom stanju.

Egzoplaneta u orbiti oko matične zvezde

Postojanje vode prema svim našim naučnim teorijama implicira mogućnost postojanja i života a njegovo otkriće je svakako jedan od najvećih snova koji ima naša civilizacija. Rezultati koje je do sada postigla misija Kepler, orjentisana na otkrivanje egzoplaneta pokazali su da od 5-20% njih kruži oko svojih zvezda u okvirima habitabilne zone. Međutim, jedan problem je otkriti planetu u nastanjivoj zoni a sasvim drugi utvrditi da li se na njoj nalazi voda.
Najnovija studija profesora Björn Benneke-a sa Instituta za istraživanje egzoplaneta Univerziteta u Montrealu i nekoliko njegovih saradnika je pokazala da u atmosferi planete, pod oznakom K2-18b, postoji vodena para a verovatno i tečni vodeni oblaci. Ova planeta je deset puta masivnija od Zemlje i nalazi se u habitabilnoj zoni zvezde oko koje orbitira. Ova zvezda spektralnog tipa M je hladnija i manja od našeg Sunca ali svejedno na planetu K2-18b isporučuje istu količinu energije kao Sunce na Zemlju pre svega zbog toga što je K2-18b mnogo bliže svojoj zvezdi nego Zemlja Suncu.
Sličnosti između ove planete i Zemlje sugerišu da na njoj može postojati vodeni ciklus koji omogućava kondezaciju vode u oblacima i kasnije i padavine u obliku kiše. Ovo otkriće omogućeno je snimanjem osam tranzitnih prelaza planete preko matične zvezde a snimci su napravljeni uz pomoć svemirskog teleskopa Habl.
Ova planeta je udaljena od nas 111 svetlosnih godina i nije sada otkrivena već je bila poznata i pre tri godine kada joj je na istom Univerzitetu u Montrealu određena i masa i položaj u odnosu na matičnu zvezdu. Međutim, istraživači ne veruju da je na ovoj planeti moguć život zbog guste atmosfere koja omotava planetu što verovatno stvara veoma visoke pritiske na njenoj površini ali ipak život u okeanima koje bi ova planeta trebalo da ima nije nemoguća opcija.