Zemljino magnetno polje slabi

Magnetno polje je izuzetno važno za Zemlju jer štiti ozonski omotač od solarnih vetrova, kosmičkih zraka i štetnog ultraljubičastog zračenja.
Magnetno polje Zemlje slabi, navodi se u saopštenju Europske svemirske agencije (ESA) u kojem se citiraju podaci misije Swarm, skupine satelita lansiranih 2013. godine. Prema podacima ESA, tokom poslednjih 200 godina Zemljino magnetno polje izgubilo je devet posto svoje snage.
Naučnici su 1958. godine otkrili Južnoatlantsku anomaliju u području između Afrike i Južne Amerike gde magnetno polje znatno slabi. Prema najnovijoj studiji ESA-e, ovo područje se širi prema zapadu brzinom od 20 kilometara godišnje, a naučnici ne mogu objasniti zašto.

Anomalija u magnetnom polju koje štiti našu planetu

Štaviše, prema podacima koje je dostavila misija Swarm koja proučava magnetno polje naše planete, u Južnoj Africi se pojavilo drugo područje manje snage, za koje ESA navodi da bi moglo biti znak da bi se Južnoatlantska anomalija „mogla podeliti na dva dela“.
Novi, istočni minimum Južnoatlantske anomalije pojavio se tokom prošle decenije i poslednjih se godina snažno razvija. Imali smo veliku sreću što su sateliti misije Swarm u orbiti i što istražuju razvoj Južnoatlantske anomalije. Sad je izazov razumeti procese u jezgru Zemlje koji pokreću ove promene“, rekao je Jürgen Matzka iz Nemačkog geonaučnog istraživačkog centra.
Svemirska agencija navodi da je jedna od hipoteza koja bi mogla objasniti bizarno ponašanje magnetnog polja zamena Severnog i Južnog pola, procesa tokom kojeg polovi „menjaju mesta“. To se događalo mnogo puta tokom istorije planete, tvrdi ESA i dodaje da se to događa „u proseku na oko 250.000 godina“.
ESA smatra da u ovom trenutku slabljenje magnetnog polja, koje štiti našu planetu od kosmičkog zračenja i naelektrisanih čestica koje emituje Sunce, ne predstavlja rizik za ljude. Međutim, sateliti i svemirske letelice koje lete kroz područje sa smanjenom jačinom polja, verovatno će imati „tehničke probleme“.