Jabuke koje su menjale svet

Malus je ukusna biljka iz porodice ruža i sigurno ste je probali, jer to je zapravo jabuka. Ovo voće, koje nas drži podalje od doktora (makar tako kaže engleska poslovica), vrlo je rasprostranjeno i jedna je od najstarijih pripitomljenih biljaka. Postoje podaci da je gajena još u doba neolita u Aziji. U Evropi se prvo pojavljuje u Grčkoj, odakle kreće osvajanje ostatka kontinenta, ali i sveta. Kod nas je tradicionalno smatrana najpopularnijim voćem, a o tome govori i činjenica da je ona prototipični predstavnik kategorije voća tj. kada nekom govorniku srpskog jezika pomenete voće, on prvo pomisli na jabuku. Ima ih raznih vrsta, greni smit, ajdared, petrovača, ona najslađa ukradena iz komšijskog dvorišta. Međutim ima i onih moćnih jabuka koje su uticale na događaje i ljudske sudbine, a ima i onih koje su izmenile ceo svet. Prva poznata moćna jabuka je jabuka razdora iz grčke mitologije. Naime, prema grčkom mitu, Pelej i Tetida su na svoju svadbu pozvali sve sem boginje Eride, jer je ona uvek donosila svađu, spletke i haos. Erida, uvređena zbog toga, odlučila je da im „ulepša“ venčanje. Ona odlazi nepozvana i pred boginje Atinu, Heru i Afroditu postavlja jabuku na kojoj piše – najlepšoj.

Zlatna jabuka razdora

Da se sujetne boginje ne bi posvađale, dogovorili su se da Paris, trojanski princ, odluči koja je najlepša. Boginje su obećavale darove, a on je izabrao Afroditin dar, ljubav lepe Helene. Ostatak već i sami znate. S obzirom na to da je Helena bila udata, Paris je otima i izbija Trojanski rat. Sve u svemu, da nije bilo jabuke razdora, ne bi bilo Trojanskog rata, ne bi bilo Ilijade i Bred Pit ne bi bio Ahil. Dalje stižemo do jedne jabuke sa krizom identiteta. To je biblijska jabuka. Zapravo, nigde se u Biblije ne navodi kakvi su plodovi sa drveta saznanja dobra i zla. Prema Bibliji, Eva je ubrala rod, a ne jabuku ili neku drugu voćku. Zašto se ovaj plod na većini umetničkih dela koja prikazuju praroditeljski greh prikazuje kao jabuka, ne zna se tačno. Moguće da je to zato što je preukusna, česta ili su slikari jednostavno najskladnije voće sa mrtve prirode prebacili u Evine ruke. Bilo kako bilo, jabuku možemo kriviti za to što su Adam i Eva izbačeni iz raja. I ne samo to, posle toga su ostali vekovi hrišćanske dogme, koji su pozivali na pokajanje, kako bismo se iskupili za to što je Eva jabuku kušala. Hvala jabuci. Stižemo do jedne jabuke, koja opet nije jabuka, ali moramo je pomenuti. Reč je o paradajzu. Ova biljka je godinama rasla u Južnoj Americi. Kada je stigao u Evropu, paradajz su neki smatrali otrovnim, neki su ga gajili kao ukrasnu biljku, a Italijani su bili toliko oduševljeni njime, da su ga nazvali pomo d’oro, što znači zlatna jabuka. Onda je zlatna jabuka postala deo italijanske kuhinje i tako promenila svet. Zamislite tu apokalipsu da ne postoje kečap, pica, milaneze sos…

I ranije su jabuke padale ljudima na glavu ali ova je pala na “pravu”

Sledeća jabuka je bila verovatno prezrela, pa je pala jednom naučniku na glavu. Reč je svakako o Isaku Njutnu, a reč je verovatno i o jednoj malo idealizovanoj priči. Ova priča ide toliko daleko da postoje podaci da je sorta jabuke bila cvet Kenta. Ne verujemo da je jabuka jedini razlog za nastajanje Njutnovog zakona gravitacije, ali gde ima dima, ima i vatre, tako da je jabuka možda bila okidač ili inspiracija za rađanje jednog od najvažnijih naučnih zakona – zakona gravitacije. Još jedna jabuka koja ima važno mesto u svetu jeste ona velika, tačnije Njujork. Iako (opet) nije prava jabuka, sigurno je važan grad. Kako je uopšte jedan grad dobio nadimak po voćki? Mnogi istraživači tvrde da se to desilo dvadesetih godina prošlog veka, kada su se nagrade u konjičkom sportu nazivale jabukama. Kako je i tada Njujork bio veliki i važan grad, tu su se održavale mnoge konjičke trke.

Najmoćnija jabuka svih vremena

A trke u velikom gradu donose velike nagrade tj. velike jabuke. I tako je Njujork postao Velika jabuka. Možda ova jabuka nije toliko promenila svet, ali je svakako velika, inspirativna i prelepa. Najskorija moćna jabuka jeste kompanija Epl. Ova kompanija se bavi proizvodnjom onoga što bi se popularno moglo nazvati gedžetima. No, kakve veze ima moderna tehnologija sa jabukom. Prema rečima Stiva Džobsa, jednog od osnivača kompanije, ovo ime je zabavno, produhovljeno i prijemčivo, a baš takvi su i njihovi proizvodi (sem ove produhovljenosti). Prvi logo je čak sadržao sliku Isaka Njutna kojem jabuka pada na glavu. Ova jabuka ja možda i najmoćnija od svih, s obzirom da vrši jedan kulturalni i društveni uticaj širom sveta, te oko sebe stvara neku vrstu kulta.